IBA DNES! VIP ZĽAVOVÝ KÓD → ECO10 → -10% ZĽAVA NA VŠETKO

Kategórie
 
 
 
 
 

Ako sa starať o nábytok z dreva Sheesham

Drevo SheeshamSheesham je považovaný za takzvané vzácne drevo kvôli jeho extravagantnému a jedinečnému povrchu. Vzrušujúca kresba dreva je veľmi výrazná a zároveň charakteristická pre drevo Sheesham. Mnohé možné odtiene hnedej sú dokonale zdôraznené silným, vlnitým zrnom a siahajú od tmavo červenohnedej až po svetlo medový tón. Drevo Sheesham je veľmi odolné a tvrdé drevo s jemnou štruktúrou pochádzajúce z Indie. Keďže sa však stromy veľmi ľahko pestujú, nábytok vyrobený z dreva Sheesham je napriek svojej exkluzivite cenovo dostupný. Toto tropické drevo je považované za jedno z najlepších drevín na výrobu nábytku. Je až 1,6-krát tvrdšie ako dubové drevo, a preto je obzvlášť odolné a trvácne. Práve preto si drevo sheesham v skutočnosti nevyžaduje veľa špeciálnej starostlivosti, avšak za predpokladu, že chcete, aby váš výnimočný kus nábytku z dreva Sheesham vyzeral čo najlepšie, je potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí...

Najprv sa pozrime, kde ste sa rozhodli umiestniť svoj kus nábytku. V ideálnom prípade by ste mali zabezpečiť, aby váš nábytok z dreva Sheesham nebol vystavený priamemu slnečnému žiareniu, pretože to môže zmeniť farbu nábytku. Nábytok by mal byť umiestnený v priestoroch s pomerne stálou a stabilnou teplotou, nie príliš vysokou a ani nie príliš nízkou. Nemal by byť veľmi blízko zdroja tepla, ako je oheň z krbu alebo radiátor, a nemal by byť ani v zimnej záhrade alebo kúpeľni, kde môže vlhkosť viesť až k deformácii, štiepeniu alebo praskaniu sheeshamového dreva.

Správna starostlivosť o drevo SheeshamDrevo Sheesham

Starostlivosť o nábytok z dreva je skutočne pomerne jednoduchá a to platí aj v prípade dreva Sheesham. Voda je nepriateľom väčšiny dreveného nábytku, preto je dôležité používať podložky pod poháre, ak máte to šťastie, že vlastníte stôl z dreva Sheesham. Pod horúce nápoje a taniere sa odporúča používať tepluvzdorné podložky a ak dôjde k rozliatiu, ihneď tekutinu odstráňte jemnou a savou špongiou. Vlhké škvrny (voda, džús, olej atď.) by sa mali vždy okamžite odstrániť, aby nedošlo k zmene farby. Samozrejme, záleží aj na tom, ako bol povrch vášho nábytku zo sheeshamu ošetrený. Lakované drevo je oveľa menej citlivé na zmenu farby ako neošetrený prírodný sheesham. Olejované a voskované povrchy podobne odpudzujú nečistoty a zvýrazňujú efekt zrna, rovnako ako kresbu dreva. Na odstránenie hrubých nečistôt stačí utieranie suchou alebo mierne navlhčenou handričkou.

Sheeshamové drevo ťaží z krásneho sfarbenia – každý kus nábytku je jedinečný, ale vždy krásny. Aby to tak ostalo, je dôležité, aby prach, špina a nečistoty nedostali príležitosť usadzovať sa v dreve, čím by časom získalo matnú, špinavú patinu. Utieranie prachu by sa malo vykonávať každých pár týždňov pomocou niekoľkých kvapiek vody na mäkkej bavlnenej alebo mikrovláknovej utierke. Na čistenie nábytku nikdy nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky ani abrazívne špongie či handričky. Akékoľvek tvrdé predmety uložené na vrchu vášho nábytku by mali byť umiestnené na mäkkých podložkách, aby bolo drevo chránené pred poškriabaním.

SheeshamPokiaľ ide o leštenie kusov dreva Sheesham, odporúčanie z hľadiska frekvencie je každé štyri mesiace. Na leštenie je najlepší kvalitný krémový včelí vosk. Nepoužívajte žiadne silikónové alebo sprejové leštidlá, pretože majú tendenciu zanechávať zvyšky na povrchu nábytku. Potrebujete len malé množstvo vosku, ktoré aplikujete na jemnej mikrovláknovej handričke a nábytok dôkladne utriete suchou a čistou handričkou. Ak chcete zanechať vyšší lesk, môžete povrch preleštiť handričkou, ktorá nepúšťa vlákna.

Rovnako ako u väčšiny dreveného nábytku, jedným z najlepších spôsobov, ako zachovať svoj kus nábytku ako nový, je dodatočne mu poskytnúť určitý stupeň ochrany proti vode, to znamená navoskovať alebo naolejovať povrch. Väčšina nami predávaných kusov nábytku z dreva Sheesham je už chránená voskom, olejom alebo lakom ešte pred predajom. Ak chcete ešte viac obohatiť drevený povrch vášho nábytku, môžete použiť pigmentovaný kreatívny vosk, ktorý je zmesou rôznych prírodných olejov a voskov s organickými pigmentami. Takýto vosk obohacuje a vyživuje každý drevený povrch. Prírodnými pigmentmi dodáva ošetreným povrchom intenzívnu farbu. Pridaním takéhoto vosku na existujúcu povrchovú úpravu sa do pórov usadí určité zafarbenie a nábytok získa peknú patinu.  Akýkoľvek prebytok vosku odstráňte čistou jemnou handričkou. Ak je váš nábytok ručne lakovaný, mali by ste sa vyhnúť akýmkoľvek olejom alebo voskom na olejovej báze a držať sa prírodného včelieho vosku.

Pri manipulácii s nábytkom sa vyhnite ťahaniu, ktoré môže oslabiť nohy alebo kĺby a zdvíhanie nábytku vždy robte opatrne od najpevnejšej časti kusu. Ak ide o prácu pre dvoch ľudí, tak radšej neriskujte poškodenie nábytku alebo vlastného chrbta!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia