IBA DNES! VIP ZĽAVOVÝ KÓD → ECO10 → -10% ZĽAVA NA VŠETKO

Kategórie
 
 
 
 
 

Údržba a starostlivosť o nábytok z mangového dreva

Drevo mangoKaždý strom je jedinečný a preto je jedinečný aj každý kus nábytku! Mangové drevo pochádza z mangovníka. Je to ten istý strom, ktorý produkuje sladké mäsité ovocie známe ako „mango“, vyznačujúce sa šupkou, ktorá sa mení zo zelenej na červeno žltú a vnútro tvorí veľká kôstka obklopená šťavnatou žltou dužinou. Jeho „latinský“ názov je mangifera indica.

Mangovník je vždyzelený a dorastá do priemernej výšky 15 až 18 metrov. Hoci mangovníky možno teraz nájsť po celom svete, pochádzajú z Indie, Mjanmarska (predtým Barma) a východnej Ázie. Strom sa pestuje vo väčšine tropických podnebí kvôli popularite jeho ovocia. Drevo sa pestuje väčšinou v Indii, no tento priemysel možno nájsť aj v mnohých iných častiach sveta vrátane Kene a Číny.

Nábytok z mangového dreva je veľmi obľúbený pre svoje odolné vlastnosti, exotický vzhľad a jednoduchú starostlivosť, skrátka pôsobí moderne a exkluzívne. Mangové drevo je trvalo udržateľný typ dreva, pretože pochádza zo starých mangových stromov, ktoré už nerodia ovocie. Prirodzená farba mangového dreva je svetlo až zlatohnedá. Morením drevo získava ďalšie krásne odtiene. Na ochranu pred nečistotami a vlhkosťou je nábytok z mangového dreva u nás pred predajom lakovaný. Mangové drevo lakované čírim lakom môžete vidieť na jedálenskych stoloch alebo konferenčných stolíkoch, na týchto druhoch nábytku sa mangové drevo dokonale ukáže.

Mango je tvrdé drevo. Úžasnú prírodnú kresbu tohto dreva so zreteľne viditeľným zrnom možno krásne vylepšiť rôznymi voskami, aby ste vytvorili úplne jedinečné kúsky, ktoré vydržia skúšku časom. Tvrdé drevo zvyčajne pochádza z listnatých stromov, zatiaľ čo mäkké drevo sa ťaží z ihličnatých stromov, ako je borovica. Stromom s tvrdým drevom trvá dozrievanie dlhšie ako stromom z mäkkého dreva.

Mangové drevoNa rozdiel od mnohých iných tvrdých drevín sa mangové drevo pomerne ľahko opracúva. Vďaka tomu je vynikajúcou voľbou pre stolárstvo a výrobu nábytku. Ľahko sa tvaruje, hobľuje a brúsi a zároveň sa môže pochváliť veľkou pevnosťou. Výsledkom je, že vysoký podiel produktov z mangového dreva obsahuje zdobené vzory. Ide o drevo s hustou kresbou, čo prispieva k exotickému vzhľadu, ktorý možno nájsť na našich nábytkoch vyrobených z tohto dreva.

Rovnako ako všetok drevený nábytok, aj mangovému nábytku sa odporúča udržiavať ho v suchu a mimo zdrojov tepla. Mango má podobnú úroveň odolnosti ako iné tvrdé drevo. Odolnosťou sa dostáva na úroveň drevín ako je napríklad jaseň a dub.

Mangové drevo je vysoko udržateľné vďaka pestovaniu ako ovocného stromu. Stromy dozrievajú pomerne rýchlo na tvrdé drevo, pričom dospelosť dosahujú asi po 15 rokoch. V tomto bode začnú produkovať menej ovocia alebo už ostávajú bez produkcie tohto ovocia. Farmári manga začínajú vysádzať nové stromy každých 7 až 15 rokov, kým staršie stromy prestávajú rodiť ovocie. To vytvára trvalo udržateľný cyklus výsadby a zberu, pričom na drevo sa vyrúbajú len menej plodné stromy. Vďaka tomu stromy nie sú na zozname ohrozených drevín! Používanie mangového dreva na výrobu nábytkov v určitej miere spôsobuje menší tlak na výrub ohrozenejších stromov, ako je napríklad teak.

Čistenie mangového drevaNábytok z mangového dreva

Hoci je mangové drevo pomerne odolné voči vode, neodporúča sa ho čistiť nanášaním vody na povrch a odstraňovaním špongiou. Pokiaľ ide o čistenie, odporúčame povrch utierať denne, ak je to možné, ale ak nie, tak aspoň raz týždenne, aby ste predišli hromadeniu usadenín v dreve ako je prach. Odporúčame vždy používať suchú handričku, pretože neustále používanie navlhčenej handričky môže spôsobiť zmenu farby. Alternatívne by bolo ideálne použiť malé množstvo včelieho vosku na správne vyčistenie povrchu. Tento vosk je jednou zo zložiek ochranného náteru dreva. Ak budete postupovať podľa týchto pokynov na jednoduchú údržbu, môžete zabezpečiť, že váš mangový nábytok zostane nový a vydrží po generácie.

  • Povrch mangového nábytku pravidelne utierajte mierne navlhčenou alebo suchou mikrovláknovou handričkou, ktorá neobsahuje žiadne tvrdé švy, aby ste predišli poškriabaniu.
  • Vyhnite sa všetkým čistiacim hubkám s drsným povrchom.
  • Vyhnite sa leštiacim alebo čistiacim prípravkom s obsahom silikónu, ktoré môžu toto prírodné drevo časom vysušiť.
  • Nepoužívajte žiadne čistiace prostriedky s obsahom čpavku.
  • Pri používaní tekutého alebo sprejového leštidla buďte opatrní, pretože zvyšky ponechané na povrchu môžu viesť k odfarbeniu dreva. Prebytočné zvyšky vždy dôkladne odstráňte jemnou handričkou.
  • Vosk vtierajte do dreva, aby ste vytvorili krásny lesk a prirodzený ochranný povrch. Vosk taktiež zabraňuje vysychaniu dreva.
  • Minerálny olej je možné aplikovať pomocou jemnej handričky. Ten časom vytvorí na povrchu ochranný povlak.
  • Drobné škrabance a úlomky je možné opraviť takzvanými opravnými perami na nábytok alebo plnivom z mäkkého vosku na opravu takýchto poškodení.

Nábytok z mangového drevaRady na prevenciu pred poškodením

Nábytok sa snažte umiestniť vždy na miesto, kde nesvieti väčšiu časť dňa slnko. Vyhýbanie sa slnečnému žiareniu je jedným z kľúčových faktorov ochrany akéhokoľvek typu dreveného nábytku. Ak vystavíte svoj nábytok (bez ohľadu na farbu alebo druh dreva) na priame slnko, hrozí fakt, že takto vystavený nábytok začne časom blednúť. To, ale neznamená, že takýto druh nábytku nemôže byť vystavený na nejaký čas slnku. Práve slnečné lúče totiž ukazujú vysokú kvalitu a krásu mangového dreva, ale je dôležité zabezpečiť, aby jeho vystavenie slnku bolo minimálne, teda aby sa predišlo veľkému vyblednutiu.

Dávajte si pozor na rozliate tekutiny

V priebehu času môže rozliatie spôsobiť poškodenie alebo zmenu farby vášho nábytku z mangového dreva. Platí to najmä pre predmety, ako sú konferenčné stolíky a jedálenské stoly, pretože pri používaní sú prirodzene vystavené tekutinám. S agresívnejšími tekutinami, ako je alkohol a lak na nechty, by sa malo zaobchádzať obzvlášť opatrne, pretože môžu poškodiť povrch mangového dreva. Ak rozlejete akúkoľvek tekutinu, okamžite ju utrite suchou a jemnou handričkou.

Neklaďte horúce predmety na drevo

Pod horúce predmety ako napríklad šálky čaju, vždy používajte podložky alebo tácky.

Vyhnite sa škrabancom

Každý kus nábytku je vyrobený tak, aby bol čo najstabilnejší a najodolnejší. Aj keď k náhodným škrabancom dochádza, existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste sa im vyhli. Pri dizajnovaní svojho domova dekoráciami na nábytkoch s veľkou pracovnou plochou ako je komoda alebo stolík pod TV, sa snažte vyhnúť ťažkým dekoráciám, pretože tieto dekorácie môžu spôsobiť preliačiny. Používajte podložky pod predmety, aby ste zabránili vzniku škrabancov na dreve. Niektorým škrabancom sa, ale nevyhnete a ak je to aj váš prípad, odporúčame vám zakúpiť si opravné pero, ktoré môžete dostať zakúpiť v rôznych farbách na doladenie vášho nábytku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia